Meteen naar de inhoud

Casussen

Een aantal voorbeelden. Meer specifieke voorbeelden en real life cases/updates volgen nog.

Carpal tunnel syndroom

Het carpal tunnel syndroom is een aandoening die veroorzaakt wordt door verhoogde druk op een zenuw in de pols. Er is een ruimte in de pols die de carpal tunnel genoemd wordt. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en een zenuw. Een carpal tunnel syndroom treedt op wanneer de druk in dit kanaal zodanig toeneemt dat de zenuwfunctie gestoord wordt.

Polscyste (ganglioncyste)

Een polscyste of ganglioncyste is een frequente oorzaak van weke delenzwelling rond de pols. Ze bestaan uit een dunne wand of kapsel, dat gevuld is met vocht. Gelijkaardige cysten kunnen ook in de handpalm voorkomen. De grootte van de cyste varieert, en meestal worden ze langzaam groter maar soms verdwijnen ze spontaan. Ze kunnen nooit kwaadaardig worden.

Triggerfinger (springvinger)

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een abnormale verdikking van de fascia (het weefsel tussen de huid en de pezen in de handpalm) die het strekken van één of meerdere vingers kan beletten.

Artrose aan de duim

Bij artrose treedt er geleidelijk een verdunning van het kraakbeen op, en de beenderen wrijven tegenover elkaar. Dit veroorzaakt ontsteking (artritis) van het gewricht. In de hand is vooral het gewricht aan de basis van de duim vaak aangetast.

Tenniselleboog

Als de strekspieraanhechtingen van pols en vingers overbelast geraken, scheuren of niet goed meer functioneren ontstaat er een soort van ontsteking. Repetitieve handelingen zoals schroeven, kloppen, draaien, pc-werk, secretariaatswerk en sporten kunnen dit uitlokken.